Raambekleding voor de keuken

De keuken is een belangrijke ruimte in je huis waar je niet alleen decoratieve, maar ook functionele raambekleding voor nodig hebt. Tijdens het koken komt er vochtige lucht vrij en slaat vuil snel neer. Daarnaast hangt de raamdecoratie ook vaak in de buurt van de wasbak. Daarom wordt vochtbestendige raamdecoratie, die je met een vochtige doek af kunt nemen, aangeraden. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

De juiste raamdecoratie voor de keuken kiezen

Waar moet je rekening mee houden?

Bij het uitzoeken van raambekleding voor de keuken, moet je met verschillende dingen rekening houden. In de keuken ben je uiteraard bezig met koken. Hierdoor kan er nog wel eens vet of vocht vrijkomen en ontstaan er temperatuurwisselingen. Het is dan ook belangrijk om materialen te kiezen die bestand zijn tegen deze omstandigheden en die makkelijk schoon te maken zijn. Daarnaast is veiligheid van groot belang in een keuken. Zorg ervoor dat je raamdecoratie niet in de buurt van je fornuis of andere hittebronnen hangt om brandgevaar te vermijden. Goede ventilatie is dan ook essentieel. Kies voor raambekleding die het openen van het raam niet belemmert en die luchtcirculatie toelaat. 

Populaire raambekleding voor de keuken

aluminium jaloezieën plisse duette shades pvc jaloezieën

Horizontale PVC Jaloezie

PVC jaloezieën zijn een goed alternatief voor houten jaloezieën. Ze zien er op het eerste gezicht dan ook vrijwel hetzelfde uit. Het voordeel van horizontale PVC jaloezieën is dat ze vochtbestendig zijn. Hierdoor zijn ze dus erg geschikt voor gebruik in de keuken of bijvoorbeeld de badkamer. Daarnaast zijn ze ook nog makkelijk met een vochtige doek af te nemen. Doordat PVC jaloezieën eruitzien als houten jaloezieën, kun je een mooie, landelijke sfeer creëren.

De PVC jaloezieën zijn ook te bestellen met zijgeleiding, waardoor ze zeer geschikt zijn voor draaikiepramen. Daarnaast kun je kiezen voor een PVC afdeklijst en een ladderkoord of ladderband.

Bekijk PVC Jaloezieën

PVC jaloezie keuken

Rolgordijnen

Rolgordijnen in de keuken zijn ideale raamdecoratie. Vrijwel alle rolgordijnen hebben namelijk een coating die waterafstotend werkt, waardoor deze makkelijk af te nemen is met een doek. Dit zorgt er dus voor dat een rolgordijn in een soms wat vochtige ruimte kan hangen, je keuken dus bijvoorbeeld.

Naast een standaard rolgordijn kun je ook kiezen voor een cassette rolgordijnen. Deze biedt mogelijkheden voor bekleding van een aluminium kozijn of draaikiepraam in de keuken. Zo is de easy fix uitvoering voorzien van plakstrips, waardoor je ze eenvoudig monteert op je kozijn zonder te boren of te schroeven.

Bekijk rolgordijnen

rolgordijn keuken

Horizontale aluminium jaloezieën

Niet alleen de horizontale PVC jaloezie is geschikt voor de keuken, ook aluminium jaloezieën zijn hier geschikt voor. Aluminium jaloezieën zijn namelijk vocht- en spatwaterbestendig. Hierdoor kun je deze dus gerust in de nabijheid van een kraan hangen. Bovendien geven ze je keuken een moderne en strakke uitstraling door de dunne lamellen.

Je hebt bij het bestellen heel veel mogelijkheden om je aluminium jaloezie naar wens samen te stellen. Zo kun je kiezen voor zijgeleiding, waardoor deze geschikt is voor draaikiepramen. Daarnaast kun je de aluminium jaloezie in tal van kleuren en patronen bestellen. Ook is deze soort raambekleding geschikt voor kunststof kozijnen. Zo vind je altijd wel een jaloezie met aluminium lamellen die perfect past bij jouw keuken.

Bekijk aluminium jaloezieën

aluminium jaloezie keuken

PVC Shutters

PVC Shutters zijn perfect voor gebruik in vochtige ruimtes en geven deze een warme sfeer. Ze zien er uit als houten shutters, maar zijn van PVC gemaakt, waardoor ze vochtbestendig zijn. Het grote voordeel van shutters in de keuken is dat deze perfect aansluiten op je raam. Shutters zitten namelijk altijd in een eigen frame, welke op je kozijn wordt gemonteerd. Het geeft dus een stijlvolle uitstraling aan je keuken. Maar niet alleen voor je keuken zijn ze ideaal, shutters worden ook vaak gekozen voor de woonkamer, om zo eenheid te creëren in je interieur.

Bij het bestellen van de PVC shutters heb je veel mogelijkheden om ze naar wens samen te stellen. Je kunt bijvoorbeeld voor zwarte shutters kiezen, maar er zijn ook genoeg andere kleuren. Daarnaast kun je kiezen uit drie lamelbreedtes. Hoe breder de lamellen, hoe meer zicht je naar buiten hebt. Bovendien heb je tal van mogelijkheden om de lichtval in de keuken aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld de boven en onderzijde van de shutters afzonderlijk van elkaar open of dicht doen.

Bekijk PVC shutters

shutters keuken 

Plisse gordijnen / Duette Shades

Plisségordijnen zijn een mooie verschijning in de keuken en zijn ook zeker geschikt voor deze ruimte. De meeste plissé en duette stoffen zijn namelijk vochtbestendig en af te nemen met een vochtige doek. Plisségordijnen zijn verkrijgbaar in drie stofsoorten: transparant, semi transparant en verduisterend. Naast de stofsoorten kun je kiezen voor een vrijhangende uitvoering of een uitvoering met spankoorden. Een plisségordijn met spankoorden is geschikt voor draaikiepramen, omdat dan de stof door de spankoorden strak langs je raam loopt.

Duette Shades hebben min of meer dezelfde opties en mogelijkheden als plisségordijnen. Het grootste verschil is het aantal stoflagen. Duette Shades bevatten namelijk een dubbele stoflaag. Hierdoor laten ze minder licht door. Ook deze stoffen zijn veelal vochtbestendig, waardoor duettes ook in de keuken kunnen worden opgehangen.

Bekijk Plissés en Duettes

plisse duette shades keuken

Combineren met een hor

Vind je het prettig om in de keuken een raam open te zetten, bijvoorbeeld terwijl je kookt? Dan zijn horren een aanrader, omdat je hiermee een raam open kan zetten zonder dat er insecten naar binnen kunnen komen.

Welke hor je nodig hebt is afhankelijk van het type raam in de keuken. Zo is een inzethor erg handig bij draaikiepramen, omdat je deze kunt bevestigen zonder boren en schroeven. Een standaard raam kun je voorzien van een rolhor of raamhor. Deze hang je net als een rolgordijn aan de bovenkant van het kozijn op. Heb je een schuifpui of openslaande deuren in de keuken? Dan is een dubbele hordeur een goede optie.

Bekijk horren

hordeur keuken

Wat zijn de huidige trends?

Het wordt steeds populairder om natuurlijke elementen terug te laten komen in je interieur, zo ook in je raambekleding. Een van de raambekleding trends voor de keuken is dan ook het gebruik van natuurlijke materialen en kleuren. Denk hierbij aan zachte zand-, bruine en aardetinten. Ook zijn houten shutters en jaloezieën, vooral die gemaakt zijn van duurzaam en stevig hout, in trek. Deze passen binnen verschillende interieurstijlen en zijn verkrijgbaar in diverse afwerkingen. Zo zien we ook nog heel veel zwarte raambekleding als trend terug in de keuken.

Met de groeiende energiekosten is er ook een groeiende vraag naar raambekleding die helpt om energie te besparen. Houten shutters en jaloezieën met een isolerende werking zijn populair, omdat ze in de winter de kou buiten houden en in de zomer de ruimte koel. Voor de keuken kun je dan gaan voor shutters of jaloezieën van PVC.

Advies nodig?

Zoek je nog meer raamdecratie inspiratie voor de keuken? Bekijk dan onze inspiratie blogs of kom langs in onze winkel in Rijswijk (in de buurt van Den Haag).