Raambekleding voor de kinderkamer

Het inrichten van de kinderkamer gaat niet alleen om het kiezen van passende kleuren, opdoen van verfideeën en droom meubels kopen; raambekleding speelt ook een grote rol in het creëren van de perfecte omgeving voor je kleintje. Bedenk eens hoe belangrijk een goede nachtrust is voor je kind! De juiste raambekleding kan ervoor zorgen dat de kamer heerlijk donker is, precies wat nodig is voor een diepe en rustgevende slaap. Daarnaast moet de raambekleding natuurlijk aansluiten bij het thema van de kinderkamer. Welke raamdecoratie is er allemaal voor een kinderkamer? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Kindveiligheid van raambekleding

Alle producten die je bij ons koopt voldoen aan de EU Childsafety regelgeving. Dit betekent dat er rekening wordt gehouden met de veiligheid van je kind. Dit doen we middels een veilig koord- of kettinglengte aan producten. Dit is dan ook de reden dat er bij Label 65 om koordlengte en bij Luxaflex om montagehoogte wordt gevraagd. Bij de koordlengte vragen we altijd om hier 1500 mm vanaf te halen i.v.m. kindveiligheid. Luxaflex bepaalt aan hand van de montagehoogte een veilige koordlengte. Zo hangen koorden en kettingen altijd 1,50 meter boven de grond. Daarnaast is koordloze bediening middels een handgreep of elektrische bediening natuurlijk ook een veilige optie.

De juiste raamdecoratie voor de kinderkamer kiezen

Populaire raambekleding voor de kinderkamer

gordijnen kinderkamer rolgordijn kinderkamer duette shades kinderkamer

Verduisterende gordijnen

Ben je op zoek naar raamdecoratie die je kinderkamer meer sfeer geeft? Dan zijn gordijnen een goede oplossing voor jou. Vooral verduisterende gordijnen zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook functioneel. Zo kan jouw kind heerlijk slapen in een donkere kamer. Binnen onze collectie verduisterende gordijnen vind je sfeervolle stoffen in bijvoorbeeld licht- en donkerblauw of roze. Daarnaast kun je ook kiezen voor een overgordijnstof en deze laten voeren met een verduisterende stof. Om inkijk overdag tegen te gaan, worden gordijnen regelmatig gecombineerd met andere raambekleding, zoals jaloezieën.

Voor- en nadelen van verduisterende gordijnen

 • Gordijnen voegen warmte en persoonlijkheid toe aan de kamer;
 • Voor elke kinderkamer is er wel een passende kleur of stof;
 • Sommige stoffen kunnen meer onderhoud vereisen, zoals regelmatig wassen of stomen.

Bekijk verduisterende gordijnen

gordijnen kinderkamer

Verduisterende rolgordijnen

Goed kunnen slapen is voor een kind natuurlijk super belangrijk. Met een verduisterend rolgordijn slapen kinderen beter en langer! De verduisterende rolgordijnen voor bijvoorbeeld de babykamer kunnen besteld worden in diverse vrolijke kleuren. Binnen onze collectie vind je zelfs een sfeervolle stof met sterrenprint. Om de kinderkamer goed verduisterend te krijgen wordt een cassette rolgordijn met zijgeleiding aangeraden. Op deze manier komt er ook geen licht meer door de kieren aan de zijkanten en bovenkant. Naast dat rolgordijnen populair zijn bij kinderkamers, zijn ze dit ook bij overige slaapkamers.

Voor- en nadelen van verduisterende rolgordijnen

 • Rolgordijnen zijn geschikt voor zowel kinderkamers als andere slaapkamers in huis;
 • Ze zijn makkelijk te bedienen en onderhouden;
 • Let op de lengte van de koorden en het bedieningsmechanisme om risico’s voor je kind te beperken.

Bekijk verduisterende rolgordijnen

rolgordijn kindkamer

Verduisterende Duette Shades

Duette Shades zijn een eenvoudige en mooie oplossing voor de kinderkamer. Verduisterende Duettes zijn in diverse kleuren te verkrijgen, waardoor er altijd wel een kleur tussen zit die geschikt is voor de kamer van jouw kind. Een groot voordeel van Duette Shades is de top down - bottom up bediening, waarmee je overdag kunt spelen met de lichtinval in de slaapkamer. Je kunt deze bijvoorbeeld in het midden van het raam hangen. Duettes zijn ook met spankabels te verkrijgen, waarmee ze op draaikiepramen geplaatst kunnen worden.

Voor- en nadelen van Duette Shades

 • Door de honingraatstructuur bieden ze uitstekende isolatie, waardoor ze de temperatuur in de ruimte reguleren en energiekosten kunnen verlagen;
 • Ze zijn vaak beschikbaar met koordloze opties, wat ze veilig maakt voor kinderen;
 • Ze zijn duurder in vergelijking met andere soorten raambekleding.

Bekijk verduisterende duette shades

duette kinderkamer

Aluminium jaloezieën

Wanneer je jouw kind niet in een geheel verduisterde slaapkamer wilt laten slapen zijn aluminium jaloezieën een goede optie. Let op: dit is géén verduisterend product. In gesloten stand komt er altijd wat licht door de kieren van de lamellen. Aluminium jaloezieën zijn in tal van kleuren te verkrijgen en daarom erg leuk voor de kinderkamer. Met jaloezieën kun je overdag makkelijk de zon tegenhouden, maar blijft er genoeg daglicht over zodat er nog gespeeld kan worden in de kamer. Mocht je behoefte hebben om de kamer meer verduisterend te maken, dan kun je de aluminium jaloezieën combineren met verduisterende gordijnen. Overdag gebruik je dan de jaloezieën en ‘s avonds de gordijnen.

Voor- en nadelen van aluminium jaloezieën

 • Door de honingraatstructuur bieden ze uitstekende isolatie, waardoor ze de temperatuur in de ruimte reguleren en energiekosten kunnen verlagen;
 • Ze zijn vaak beschikbaar met koordloze opties, wat ze veilig maakt voor kinderen;
 • Ze zijn duurder in vergelijking met andere soorten raambekleding.

Bekijk aluminium jaloezieën

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen voor de kinderkamer zijn ook erg populair. Vouwgordijnen bieden een zachte, vaak meer traditionele uitstraling die goed past in kinderkamers. Je kunt ze kiezen in verschillende stoffen, kleuren en patronen, waardoor ze makkelijk aangepast kunnen worden aan de stijl van jouw kinderkamer. Daarnaast bieden ze ook veiligheidsopties zoals koordloze of gemotoriseerde bedieningen, wat belangrijk is om verstikkingsgevaar te voorkomen.

Voor- en nadelen van vouwgordijnen

 • Met vouwgordijnen kun je precies de hoeveelheid licht binnenlaten die je wilt, daarnaast bieden ze privacy;
 • Sommige gordijnen kunnen bijdragen aan geluidsreductie, wat zorgt voor een stillere kamer;
 • Ze zijn echter vaak minder bestand tegen slijtage, wat een overweging kan zijn in een kinderomgeving.

Bekijk vouwgordijnen

Verschillen tussen de babykamer en kinderkamer

Bij het inrichten van een baby- of kinderkamer is raambekleding een belangrijk onderdeel dat zowel functionaliteit als stijl biedt. Hoewel de basisbehoeften van raambekleding in beide kamers vergelijkbaar zijn, zoals het reguleren van licht en het bieden van privacy, zijn er enkele verschillen die de moeite waard zijn om te delen.

Raambekleding voor in de babykamer

In een babykamer is veiligheid het allerbelangrijkste. Raambekleding zonder loshangende koorden of lussen is essentieel om verstikkingsgevaar te voorkomen. Koordloze opties of gemotoriseerde systemen zijn hier ideaal. Daarnaast is volledige verduistering belangrijk om de baby te helpen slapen, ongeacht het tijdstip van de dag. Verduisterende rolgordijnen of gordijnen zijn populair bij babykamers. Als laatste wordt er vaak gekozen voor zachte kleuren en materialen die rust en comfort uitstralen, passend bij de serene sfeer van een babykamer.

Raambekleding voor in de kinderkamer

Kinderkamers hebben raambekleding nodig die bestand is tegen meer activiteit en gebruik. Materialen zoals aluminium jaloezieën of stevige stoffen zijn hier geschikt. Kinderkamers bieden daarnaast ook meer ruimte voor levendige kleuren en thematische patronen, wat de creativiteit en persoonlijkheid van je kind weerspiegelt. Naarmate kinderen ouder worden, is het belangrijk om de hoeveelheid licht die de kamer binnenkomt aan te kunnen passen voor bijvoorbeeld lezen of spelen. Kortom, hoewel de functionaliteit van raambekleding in baby- en kinderkamers vergelijkbaar is, verschilt de benadering in stijl, veiligheid en duurzaamheid. In een babykamer ligt de focus meer op veiligheid en een rustgevende omgeving, terwijl in een kinderkamer duurzaamheid en een speelse uitstraling voorop staan.

Wat is de beste raambekleding om de kinderkamer koel te houden?

Voor het effectief tegenhouden van warmte in een kinderkamer, springen er twee soorten raambekleding uit: verduisterende Duette Shades en verduisterende gordijnen.

Verduisterende Duette Shades zijn bijzonder effectief vanwege hun unieke honingraatstructuur. Deze structuur creëert luchtkamers die als isolatoren werken, waardoor ze uitstekend zijn in het vasthouden van warmte in de winter en het buiten houden van hitte in de zomer. Hun vermogen om de temperatuur te reguleren maakt ze een ideale keuze voor een kinderkamer, waar een comfortabel klimaat essentieel is voor een goede nachtrust.

Verduisterende gordijnen zijn gemaakt van zwaardere, dichtgeweven stoffen die helpen bij het isoleren van de kamer. Ze bieden niet alleen verduistering voor slaapcomfort, maar hun dikte en materiaal helpen ook bij het beheersen van de binnentemperatuur, waardoor ze effectief zijn in het blokkeren van warmte van buitenaf.

Beide opties bieden naast hun warmtewerende eigenschappen ook andere voordelen zoals verduistering en geluidsreductie, wat ze een uitstekende keuze maakt voor een kinderkamer.

Wat is de beste optie om de kinderkamer te verduisteren?

Voor goede verduistering in een kinderkamer, zijn er twee soorten raambekleding die bijzonder effectief zijn: verduisterende gordijnen en rolgordijnen.

Verduisterende gordijnen zijn speciaal ontworpen om licht volledig te blokkeren. Ze zijn vaak gemaakt van dichtgeweven of meerlaagse stoffen, die niet alleen het licht blokkeren, maar ook helpen bij geluidsisolatie en energiebesparing. Ze zijn dan ook ideaal voor de slaapkamer van je kind.

Verduisterende rolgordijnen hebben een speciale coating of zijn gemaakt van materiaal dat licht niet doorlaat. Ze zijn praktisch en stijlvol en kunnen volledig naar beneden worden gelaten om een kinderslaapkamer te verduisteren. Ze zijn makkelijker te installeren en te bedienen dan verduisterende gordijnen en nemen minder ruimte in beslag.

Beide opties zorgen voor een goede verduistering en creëren een fijne omgeving voor je kind. De keuze tussen de twee hangt af van persoonlijke voorkeur, stijl van de slaapkamer en hoeveelheid licht die geblokkeerd moet worden.

Wat zijn de populaire raamdecoratie trends in de kinderkamer?

Als we de kinderkamer trends onder de loep nemen, zien we een mix van stijlen en kleuren die de creativiteit en individualiteit van elk kind weerspiegelen. In de wereld van kinderkamer decor zijn pastel- en aardetinten een blijvende favoriet. Ze creëren een zachte, rustgevende achtergrond waarin kinderen kunnen spelen en dromen.

Een van de meest opvallende trends in de raambekleding is het gebruik van zwarte raambekleding. Zwart als kleur in raambekleding past ideaal bij andere kleurpaletten, waardoor het een veelzijdige keuze is voor zowel jongens- als meisjeskamers.

We zien ook een trend in het gebruik van milieuvriendelijke materialen en duurzame ontwerpen, wat aansluit bij de groeiende aandacht voor ecologie en duurzaamheid in interieurontwerp.

Een integratie van slimme technologie in raambekleding wordt steeds populairder. Gemotoriseerde raambekleding systemen, die met een druk op de knop of via een smartphone kunnen worden bediend, bieden gemak en verhogen de veiligheid in de kinderkamer door de afwezigheid van loshangende koorden.

Advies nodig?

Benieuwd welke raambekleding de beste optie is voor jouw kinderkamer? Vraag ons dan gerust om advies of bekijk onze inspiratiepagina. Dit kan telefonisch, per mail of in onze winkel in Rijswijk.