Kindveilige raambekleding, hoe zit dat?

Kinderen lijken soms een obsessie te hebben met dingen die bewegen, geluid maken of er gek uitzien.  De nieuwsgierigheid is groot en dat kan ook gevaarlijke of hilarische situaties veroorzaken. Maar hoe zorg je er eigenlijk voor dat jouw raambekleding kindveilig is en dat hiermee geen ongelukkige situaties ontstaan? Dat lees je in dit blog.

Gevaarlijke situaties die met raambekleding kunnen ontstaan

Als eerste zul je je misschien afvragen: Kan raambekleding zorgen voor onveilige situaties?  Dat kan zeker. Dit zit hem met name in de loshangende bedieningskoorden of kettingen aan de product. Een kind kan verstrikt raken in de koorden van een jaloezie, plisségordijn, rolgordijn of vouwgordijn, wat nare situaties op kan leveren.

Maatregelen voor zo kindveilig mogelijke raambekleding

Kindveilige raambekleding is natuurlijk enorm belangrijk en daarom ook prioriteit bij Raambekleding Nederland. Maar hoe waarborgen wij de kindveiligheid van jouw raambekleding?

In het jaar 2000 zijn er Europese regels omgesteld omtrent de kindveiligheid, ookwel childsafety van raambekleding. Deze regels houden in dat de koorden of kettingen van raambekleding altijd 1,5 meter boven de grond dienen te hangen, zodat kinderen hier niet bij kunnen. Hoe waarborgen we dit?

Luxaflex
Bij jaloezieën, vouwgordijnen, maar ook bij plissegordijnen van Luxaflex vragen wij altijd naar de montagehoogte. Bij het produceren van jouw jaloezie berekent Luxaflex hoe lang het koord maximaal mag zijn om te voldoen aan de normen. Let hierbij wel op dat je de exacte montagehoogte aan ons doorgeeft.

Label 65
Bij ons huismerk Label 65 vragen wij, bij producten waar dat nodig is, altijd naar de koordlengte. Deze kun je zelf berekenen door de montagehoogte van je product te bepalen en hier 1,5 meter, dus 1500 mm vanaf te halen. Op deze manier bereken je een koordlengte die op veilige hoogte hangt.

Childsafety mechanisme

Koop je een product met bedieningskoorden van ofwel Label 65 of Luxaflex, dan kun je er vrijwel altijd op rekenen dat het gehele koord loslaat bij een bepaalde trekkracht. Dit gebeurt uit voorzorg, zodat kinderen niet verstrikt kunnen raken in de koorden. Het lijkt er dan misschien even op dat het product kapot is, maar dit is dus niet het geval. 

Tips voor nog veiligere Raambekleding

  • Bevestig koorden, koorden of draden aan de muur met een klem of haakje. Deze leveren wij bij koordbediende producten standaard mee.
  • Houd bedden, meubels, wiegjes en andere objecten uit de buurt van ramen. Zo voorkom je dat kinderen ergens op klimmen en toch nog een koord te pakken krijgen.
  • Maak geen knopen of lussen in de koorden.
  • Lees voor en tijdens het ophangen van jouw raambekleding de bijgeleverde handleiding goed door. Zo weet je vrijwel zeker dat jouw raambekleding goed is opgehangen.
  • Kies voor een elektrisch product, deze heeft geen bedieningskoorden of -kettingen.