Gordijnen voor de schuifpui

Heb je een schuifpui? Dan zijn gordijnen een makkelijke, populaire en vooral stijlvolle optie qua raambekleding. Gordijnen kunnen vaak tot wel 8 meter breed gemaakt worden, waarmee ze ideaal zijn voor de grote ramen van een schuifpui. Daarnaast kun je gordijnen makkelijk opzij schuiven, wat bij een schuifpui waar je regelmatig doorheen loopt natuurlijk erg handig is. Ideaal dus, maar wat voor soort gordijnen kies je voor de schuifpui?

vitrage gordijnen schuifpui

Welke gordijnen zijn geschikt voor een schuifpui?

In principe kun je ieder type gordijn voor je schuifpui hangen. Dit betekent dat zowel vitrages als verduisterende gordijnen een optie zijn. Het kiezen van de gordijnstof is dus een kwestie van smaak. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is dan ook; welke doel heeft het gordijn? Is het puur voor het creëren van sfeer, wil je dat het gordijn inkijk tegengaat of vind je het fijn om de zon volledig uit je huis te weren met een gevoerd gordijn? Afhankelijk van dit antwoord kun je een type gordijnstof kiezen.

Gordijn ideeën voor de schuifpui

Wanneer je een gordijn voor de schuifpui gaat hangen heb je meerdere opties. Zo kun je ervoor kiezen om het gordijn over de volledige breedte van de muur te hangen. Het gordijn loopt dan dus over de gehele wand en hangt ook deels voor de muur in plaats van enkel voor de schuifpui.

gordijnen schuifpui volledige breedte muur

Daarnaast is het in veel gevallen ook mogelijk om het gordijn in de dag te monteren. Hierdoor hangt het gordijn enkel over de breedte van de schuifpui en valt deze mooi binnen het kozijn.

gordijnen schuifpui in de dag

Een andere mogelijkheid is om het gordijn op de dag te monteren en dat enkel over de breedte van de schuifpui. Het gordijn hangt dan netjes voor de schuifpui, maar aan een of beide zijkanten is de muur ook nog zichtbaar.

gordijnen schuifpui

Sfeervolle vitrage of privacy met een inbetween?

In woonkamers wordt er vaak gekozen voor een sfeervolle vitrage of voile. Een vitrage is een transparante stof, waar wel nog een structuur in zit. Vitragestoffen met een linnenachtige look zijn hierbij erg populair. Ook voile stoffen worden veel gekozen. Dit is een volledig transparante stof, zonder structuur of patronen in de stof. Doordat vitrage en voile stoffen transparant zijn komt er veel licht binnen, ook wanneer het gordijn (deels) gesloten is.

Bekijk vitrage en voile gordijnen

Een nadeel van deze transparante stoffen is het feit dat er vanaf buiten goed naar binnen kan worden gekeken. Vitrage en voile stoffen bieden dan ook vooral sfeer en minder privacy. Aangezien een schuifpui vaak aan de tuinkant zit, is dit voor veel mensen geen probleem. Je kunt er echter ook voor kiezen om je transparante gordijn te combineren met andere raambekleding, zoals jaloezieën. Zo creëer je meer privacy, maar heb je nog steeds het sfeervolle aspect van het vitrage gordijn.

Andere populaire gordijnen voor de schuifpui zijn inbetweens, ook wel bekend als overgordijnen. Inbetween gordijnen zijn ideaal voor een schuifpui, omdat deze stoffen lichtdoorlatend zijn, maar tevens inkijk tegengaan. Zo’n inbetween geeft dus voldoende privacy, maar blokkeert niet al het licht.

Bekijk inbetween gordijnen

Montage van gordijnen bij een schuifpui

Gordijnen kun je op twee manieren monteren: in de dag en op de dag. In de dag betekent dat je de rails, roede of railroede waaraan je het gordijn ophangt in het kozijn monteert. Bij op de dag montage monteer je de rails (foto midden), roede (foto rechts) of railroede (foto links) in de muur of het plafond. Je kunt hierbij kiezen voor plafondsteunen of wandsteunen. Bij gordijnroedes is het tevens mogelijk om de roede te bevestigen met zijkantsteunen. Dit is met name bij in de dag montage erg handig.

montage gordijn aan rails of roede

Benieuwd wat voor jouw schuifpui het ideale gordijn is? Of wil je onze gordijnen in het echt bekijken? Kom dan langs in onze winkel in Rijswijk, vraag online gratis kleurstalen aan of maak een advies aan huis afspraak.