Wat zijn plissé gordijnen?

Plissé gordijnen zijn gordijnen die bestaan uit een plissé stof. Dit betekent dat de stof geplooid is. Wanneer je een plissé gordijn volledig opent, dan vouwt deze zich op als een harmonica. Kenmerkend aan een plissé gordijn zijn de kleine gaatjes in de stof, waar de koorden doorheen lopen. Deze koorden zorgen ervoor dat je het product kunt laten zakken en optrekken. Een plisségordijn is te verkrijgen in een transparante, semi-transparante en verduisterende uitvoering en met verschillende bedieningen.

bekijk plisségordijnen

plissé gordijnen

Materiaal plissegordijnen

Het plisségordijn zelf is gemaakt van stof, veelal polyester. Deze stof is vochtbestendig, wat betekent dat de stof voorzichtig met de hand kan worden gewassen en kan worden afgenomen met een vochtige doek. Plisségordijnen zijn hiermee ook geschikt voor de badkamer.

Bediening van plissé gordijnen

Standaard wordt een plisségordijn bediend met bedieningskoorden. Door aan dit koord te trekken kun je het gordijn optrekken of laten zakken. Daarnaast is het ook mogelijk om een plisségordijn elektrisch te bedienen. Het product is dan vrij van bedieningskoorden en te bedienen met een afstandsbediening en/of app. Kies je voor een Luxaflex® plissé? Dan kun je ook kiezen voor een Smartcord®, Literise®, ketting of bediening via een handgreep.

Wat is een Top Down Bottom Up plissé?

Het Top Down Bottom Up systeem is kenmerkend voor plisségordijnen. Het is een manier van bedienen, waarbij je niet alleen de onderkant van de plissé, maar ook de bovenkant kunt bedienen. Dit betekent dat je de plissé in het midden of helemaal onderin het raam kunt hangen, zonder dat deze volledig gesloten is. Het grote voordeel van deze Top Down Bottom Up bediening is dat je privacy kunt creëren, zonder al te veel lichtinval te verliezen.

top down bottom up plissé

Isolatiewaarde van een plisségordijn

De raambekleding heeft, in gesloten stand, een isolerende werking. Het houdt de warmte buiten en zorgt er in de winter voor dat er minder warmte het huis verlaat via de ramen. Aangezien een plisségordijn uit slechts één laag stof bestaat, heeft deze geen hele hoge isolerende werking. Wel zitten er binnen ons Label 65® plisségordijn assortiment een aantal plisséstoffen met een zilveren achterkant. Deze achterkant zorgt ervoor dat het zonlicht nog beter wordt gereflecteerd en de warmte in de zomer niet je huis in komt.

Duette gordijnen

Plissé (foto links) en Duette gordijnen (foto rechts) worden veel door elkaar gehaald. Dat is niet gek, want de producten lijken erg veel op elkaar. Het grote verschil tussen de twee is het aantal stoflagen. Bij een plissé gordijn is dit er één, bij een Duette zijn dit er twee. Meer weten? We hebben alle verschillen tussen plissés en Duettes op een rijtje gezet.

verschil plissé gordijn en duette gordijn

Interesse in plissé of duette gordijnen? Bekijk dan ons assortiment of bezoek onze winkel in Rijswijk voor vrijblijvend advies.