Wat is het verschil tussen Duettes en plissés?

Plisségordijnen en Duette® Shades worden met enige regelmaat met elkaar verward. Het zijn namelijk twee verschillende typen raambekleding, maar hebben wel veel van elkaar weg. Wat is nu het verschil? We leggen het je uit in dit blog.

Verschil Duette en plisse

Zowel plissségordijnen als Duette® Shades zijn te herkennen aan de harmonicastof. Kenmerkend aan plissés zijn de gaatjes in de stof, waar je het koord doorheen ziet lopen. Een plisségordijn bestaat dan ook uit slechts één stoflaag. Duettes bestaan uit twee stoflagen, waarbij de achterste laag veelal wit is. De koorden zitten tussen deze twee stoflagen in, waardoor je deze niet ziet en er dus ook geen gaten in de stof zitten.

plisségordijn   duette shades

Isolatiewaarde

Een ander groot verschil tussen beide is de isolatiewaarde van de raambekleding. Een Duette heeft namelijk een veel hogere isolatiewaarde dan een plisségordijn. Dit komt omdat er dankzij de dubbele stoflaag een honingraatstructuur ontstaat. In de luchttunnels tussen de stof zit lucht. Deze luchtlaag geeft een Duette extra isolerende waarde en zorgt ervoor dat het in de zomer lekker koel en in de winter warm blijft binnen. Daarnaast is bij merendeel van de Duettes de achterste stoflaag wit. Dit is de laag die aan de raamzijde zit. De witte kleur reflecteert zonlicht en houdt op deze manier ook de warmte buiten.

luchttunnels duette shades   honingraat duette shades

Overeenkomsten Duette en plissegordijnen

Naast verschillen zijn er ook veel overeenkomsten tussen Duette en plisségordijnen. Zo hebben beide producten een kleine, smalle bovenbak. Dit is vooral bij smalle kozijnen en draaikiepramen erg handig. Daarnaast vouwen beide stoffen als een soort harmonica in elkaar wanneer je het product optrekt. Tot slot zijn beide producten met dezelfde bediening te verkrijgen, denk hierbij aan koordbediening, elektrische bediening en de populaire Top Down Bottom Up bediening.

top down bottom up plisse   top down bottom up duette

Top down bottom up bediening

Bij zowel plissés als Duettes is de Top Down Bottom Up bediening erg populair. Normaliter kan je bij een product enkel de onderkant laten zakken en optrekken, maar bij deze Top Down Bottom Up bediening kun je ook de bovenzijde van het product bedienen. Dit maakt het mogelijk om een plissé of Duette in het midden van het raam te hangen. Hierdoor kun je spelen met de lichtinval en inkijk in huis.

De voordelen van plisségordijnen

Een plisségordijn geeft je veel mogelijkheden om met lichtinval in huis te spelen. Doordat een plissé uit één stoflaag bestaat, kun je hier kiezen voor een transparante uitvoering. De transparante stof laat lekker veel licht binnen en creëert daarnaast voldoende sfeer in huis. Daarnaast is het stofgewicht van een plisségordijn erg licht. Hierdoor is een plissé gemakkelijk te bedienen.

bekijk plisségordijnen

plisségordijnen transparant woonkamer

De voordelen van Duette® Shades

Het grote voordeel van Duette® Shades is toch wel de isolatiewaarde. Een huis verliest veel warmte via de ramen. De dubbele stoflaag van Duettes kan dit verlies aanzienlijk verminderen. Daarnaast is het een visueel aantrekkelijker product, doordat de koorden onzichtbaar zijn tussen de stoflagen. Tevens is de Duette® Shades collectie een stuk uitgebreider. Dit betekent dat je zowel bij onze Label 65 Dupli Shades als Luxaflex® Duette® Shades een ruimere keuze hebt uit diverse stoffen en kleuren.

bekijk duette shades

duette shades woonkamer

Duettes, Duette gordijnen of Dupli gordijnen?

Waar ook vaak verwarring door ontstaat is de benaming van Duettes. Hier zijn namelijk diverse termen voor. De term Duette Shades is het bekendst en is de naam die het merk Luxaflex heeft bedacht voor dit product. Daarnaast worden termen als dubbele plisségordijnen, Duette Gordijnen of Dupli Shades ook vaak gebruikt voor dit product. Het gaat in deze gevallen altijd om een product welke uit twee stoflagen bestaat en dus een honingraatstructuur heeft.

Plisségordijn of Duette zonder boren

Reguliere plisségordijnen en Duette® Shades worden gemonteerd middels schroeven. Bij kunststof of aluminium kozijnen doe je dit liever niet. Hiervoor vind je twee alternatieven binnen onze collectie: FrameFix en Trufit.

FrameFix®

Een FrameFix® plissé of Duette is een ingespannen product, welke in een frame is geplaatst. Het frame middels magneetstrips op het kozijn worden geplakt. Er komt geen schroefje aan te pas.

luxaflex framefix plisse   framefix plisse luxaflex

Trufit®

Een andere oplossing zijn Trufit® Duette® Shades en Trufit® Plissé Shades. Trufit® is een plaksysteem van Luxaflex®, waarmee je de Duette middels plaktrips op het raam plakt. De Duette kun je vervolgens eenvoudig via handgrepen bedienen.

luxaflex trufit plissé   luxaflex trufit plaksysteem

Meer weten over plissé en duette gordijnen?

Bezoek dan ons winkel in Rijswijk. Hier zie je beide producten naast elkaar hangen en kunnen onze experts je alles vertellen over plissé en Duette gordijnen.