Reinigingsinstructies plisségordijnen en duettes

Je hebt een plisségordijn of Duette Shades voor je raam hangen en wilt deze zo lang mogelijk mooi en schoon houden. In veel gevallen is schoonmaken met een stofdoek of spons voldoende, maar soms is er een diepere reiniging nodig. Hoe je dit het beste aan kunt pakken hebben we voor je op een rijtje gezet.


Let wel op dat onderstaande instructies een advies zijn. Wij raden aan om uiterst voorzichtig te werk te gaan en zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade aan het product. Bij twijfel kun je altijd een professioneel reinigingsbedrijf inschakelen.

Het reinigen van Label 65® plisségordijnen en dupli shades

De stof van onze Label 65® plissés en dupli shades is voorzien van een anti-statische afwerking. Hiermee is de stof dus bestendig tegen stof en vuil en hoef je deze niet al te vaak schoon te maken. Reiniging met een zachte borstel, plumeau of stofdoek is in de meeste gevallen voldoende.

Bij sterkere vervuiling kan je ervoor kiezen om de plissé of dupli shade te wassen. Let hierbij altijd op de volgende zaken:

 • Stoffen met aluminium of vacuümcoating kunnen niet worden gewassen, dit zijn bijvoorbeeld onze verduisterende plissés en dupli shades
 • Bij elektrische plissés en dupli’s mag de motor en alle componenten hiervan niet in het water komen
 • Wanneer de plissé niet goed wordt schoongemaakt, kan de vlam vertragende en anti-verouderingseigenschap van de stof verloren gaan

Het wassen van Label 65® plissés en dupli shades kan op de volgende manier:

reinigingsinstructies Label 65 plissés en duettes

Het reinigen van Luxaflex® Plissé Shades en Duette Shades

Om grondige vervuiling te voorkomen raadt Luxaflex® aan om Plissé en Duette Shades regelmatig af te stoffen met een handstofzuiger op lage stand of plumeau.

Zit er een vlek op de plissé of duette? Dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk met een zachte spons en lauwwarm (max. 30 °C) water schoon te maken. Indien gewenst kan er een niet synthetisch wasmiddel bij worden gebruikt.

Bij sterkere vervuiling is het mogelijk om het product te wassen. Hierbij is het wel van belang dat je een bak of bad ter beschikking hebt die groot genoeg is voor de plissé of duette. Houd er tevens rekening mee dat elektrische onderdelen NIET in het water mogen komen.

Het wassen van Plissé of Duette Shades kan op de volgende manier:

 1. Vul een bak met lauwwarm water (30 °C) en voeg een schepje niet-synthetisch wasmiddel toe.
 2. Leg de stof voorzichtig in het water. Let op: bij gemotoriseerde modellen mag de bovenbak niet in het water komen.
 3. Open de plissé of duette een beetje voor een betere reiniging.
 4. Bij een vlek kan je voorzichtig een spons of kwast gebruiken om deze te verwijderen.
 5. Haal de stof uit het water en hang deze volledig uit, kantel het product hierbij zodat de boven- en onderbak rechtop staan. Spuit vervolgens beide zijden van de stof schoon met lauwwarm water, zodat alle zeepresten worden verwijderd.
 6. Trek de stof voorzichtig op en zorg dat de plooien op de juiste manier gevouwen zijn. Druk vervolgens het pakket voorzichtig samen, zo knijp je zoveel mogelijk water uit de stof.
 7. Hang de plissé of duette nu weer terug in de montagesteunen en laat de stof geheel uitzakken. Je kunt nu eventueel de laatste vlekjes nog verwijderen met een zachte spons.
 8. Trek de plissé of duette weer omhoog tot deze zo’n 30 cm onder de bovenbak hangt. Trek ieder uur de stof eenmaal helemaal omhoog en hang deze vervolgens weer terug op die 30 cm.
 9. Herhaal stap 8 tot de stof volledig droog is.

Vind je het toch risicovol om zelf je plissé of duette te reinigen? Laat dit dan over aan een gespecialiseerd reinigingsbedrijf.