Reinigingsinstructies voor vouwgordijnen

Nare geurtjes of vervelende vlekken in je vouwgordijn? Dan wil je deze natuurlijk schoonmaken. Dit kan op meerdere manieren. Zorg er in ieder geval voor dat, wanneer je aan de slag gaat met het schoonmaken, je voorzichtig te werk gaat. Gebruik geen schoonmaakmiddelen en laat bij twijfel het reinigen over aan een professional.

Vouwgordijn schoonmaken

1. Vouwgordijn afstoffen

Het afstoffen van het vouwgordijn is iets wat je mee kunt nemen in je wekelijkse schoonmaakroutine. Je haalt heel gemakkelijk een plumeau of doek langs je gordijn. Let er wel op dat de doek die je gebruikt niet statisch is, anders wrijf je het stof even later weer op een andere plek het gordijn in.

Het is daarnaast mogelijk om het vouwgordijn af te stoffen met een stofzuiger met een zachte borstelkop. Zet de stofzuiger op de laagste stand en controleer of de borstelkop goed schoon is.

2. Vlekken verwijderen

Zitten er vlekken in je vouwgordijn? Deze kun je natuurlijk niet verwijderen met een simpele plumeau. Hier is zwaarder geschut voor nodig. Het is aan te raden eerst te proberen de vlekken te verwijderen met behulp van een vochtige doek. Als dit niet lukt is het mogelijk jouw vouwgordijn te wassen in de wasmachine.

In principe zijn vrijwel al onze vouwgordijnen wasbaar. Je haalt ze gemakkelijk van de bovenbak af door het klittenband los te trekken. Bij vouwgordijnen met baleinen aan de voorkant kun je deze niet verwijderen. Daardoor wordt het erg lastig (lees: onverstandig) deze in de wasmachine te doen. Wanneer de baleinen aan de achterkant zitten kun je deze er wel uithalen.

Wasvoorschrift

Het is mogelijk om onze vouwgordijnen te wassen in de wasmachine, maar dit brengt altijd risico’s met zich mee. Een voorzichtig handwas is daarom een betere optie. Let er wel op dat je ze niet heter wast dan 30 graden. Hang het gordijn vervolgens uit en laat deze goed drogen. Let op: vouwgordijnen kunnen niet in de droger. Het is mogelijk dat de stof tijdens het wassen een klein beetje krimpt. Dit is echter meestal voor het oog nauwelijks zichtbaar.

3. Professioneel reinigen

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen je vouwgordijnen professioneel te laten reinigen. Hiervoor kun je helaas niet bij ons terecht. Dit kun je wel laten doen bij een bedrijf dat daar gespecialiseerd in is. Dergelijke bedrijven kunnen jouw vouwgordijn grondig reinigen zonder dat deze schade oploopt.

Tips

Ga je jouw vouwgordijnen zelf schoonmaken, dan zijn er naast de al genoemde punten nog een aantal dingen waar je op moet letten.

  • Een vochtige doek is niet hetzelfde als een doorweekte doek. Zorg er dus voor dat de doek niet te nat is, anders krijg je andere vlekken in de vorm van waterkringen.
  • Zorg bij het verwijderen van vlekken uit je vouwgordijn dat je voornamelijk dept. Wrijven kan de vlekken verergeren.
  • Laat het vouwgordijn lang genoeg uithangen en drogen. Als je je vouwgordijn opvouwt in een vochtige toestand kan dit vervelende en muffe luchtjes veroorzaken.

We hopen dat je nu een goed idee hebt van hoe je jouw vouwgordijn moet schoonmaken. Het schoonmaken van jouw vouwgordijnen is geheel op eigen risico. Bovenstaande instructies zijn een advies. Wij raden altijd aan om voorzichtig te werk te gaan en bij twijfel een professioneel reinigingsbedrijf in te schakelen.