Reinigingsinstructies voor jaloezieën

Jouw nieuwe jaloezieën hangen al een tijdje te shinen voor je ramen, maar zijn ondertussen ook wel wat stoffig geworden. Tijd om deze schoon te maken, maar hoe kun je dat het beste aanpakken. Hieronder geven wij per type jaloezie ons advies. Het schoonmaken van deze jaloezieën is echter op eigen risico. We raden aan voorzichtig te werk te gaan, om zo eventuele schade te voorkomen...

Het reinigen van Label 65® aluminium en houten jaloezieën

Onze jaloezieën van Label 65 zijn allemaal op dezelfde wijze schoon te maken. Jaloezieën staan veelal open, waardoor deze veel stof vangen. Je zult dus voornamelijk het stof van de jaloezieën willen verwijderen tijdens het schoonmaken. Dit kun je op de volgende manieren doen:

Met behulp van een stofzuiger
Je kunt jouw jaloezieën stofvrij maken door een stofzuiger met opzetborstel te gebruiken. Let er wel op dat een te harde borstel eventuele schade zou kunnen vooroorzaken, dus wees hier altijd voorzichtig mee. Met de stofzuiger met borstel kun je de lamellen een voor een afgaan. Tip: begin bovenaan! Er valt altijd stof naar beneden tijdens het schoonmaken.

Met behulp van een stofdoek of spons
Maak je jouw jaloezieën liever met de hand schoon? Dan kun je kiezen voor een stofdoek, rubberen spons of andere stofvangers als een Swiffer of plumeau. Werk ook hier van boven naar beneden en maak de lamellen een voor een schoon. Zitten er vlekken op de jaloezie? Dan kun je deze het beste verwijderen met een vochtige doek. Hiermee veeg je de vlek van de lamel.

Waar je op moet letten bij het schoonmaken van jaloezieën

  • Houd altijd rekening met de ladderkoorden/ladderbanden, deze kunnen namelijk kwetsbaar zijn. Ga dus altijd voorzicht te werk. Pak de lamellen voorzichtig beet, zodat je deze niet verbuigd of breekt.
  • Pas op met (agressieve) schoonmaakmiddelen. Deze kunnen schade veroorzaken aan het hout en de verf. We raden het gebruik van schoonmaakmiddelen dan ook af.

Het reinigen van Luxaflex® houten jaloezieën

Het schoonmaken van Luxaflex houten jaloezieën is vrij eenvoudig. Je kunt deze gemakkelijk stofvrij maken. 

Met behulp van een stofzuiger
De houten jaloezieën van Luxaflex kun je schoonmaken met behulp van een stofzuiger. Gebruik hiervoor een zachte, ronde borstel en zet de stofzuiger aan op de lichtste stand.

Met behulp van een stofzoek, spons of Swiffer
Houten Luxaflex jaloezieën kun je ook gemakkelijk schoonmaken met behulp van een schone, vochtige doek of zachte spons. Daarnaast is het mogelijk om een Swiffer Duster te gebruiken voor het reinigen. Let er wel op dat deze bij lamellen met grove nerven misschien soms een beetje blijft hangen. 

Vlekken of vuil kun je het beste verwijderen met een zachte, ietwat vochtige doek.

Waar je op moet letten bij het schoonmaken van jaloezieën

  • Houd altijd rekening met de ladderkoorden/ladderbanden, deze kunnen namelijk kwetsbaar zijn. Ga dus altijd voorzicht te werk. Pak de lamellen voorzichtig beet, zodat je deze niet verbuigd of breekt.
  • Pas op met (agressieve) schoonmaakmiddelen. Deze kunnen schade veroorzaken aan het hout en de verf. We raden het gebruik van schoonmaakmiddelen dan ook af.

Het reinigen van Luxaflex® aluminium jaloezieën

De aluminium jaloezieën van Luxaflex zijn op dezelfde wijze schoon te maken als de houten jaloezieën. Aangezien aluminium jaloezieën vochtbestendig zijn, zijn deze ook nog op een andere wijze schoon te maken, namelijk door deze schoon te spuiten. Je kunt de jaloezieën zachtjes schoonspuiten. Laat de jaloezie daarna in open stand goed drogen. Let wel op: de bovenbak dient goed droog te blijven, anders is er kans op roest. 

Extra tip voor het schoonmaken van jaloezieën in de keuken

Hangt jouw jaloezie in de keuken? Dan worden deze soms wat vet. Het is daarom aan te raden om de jaloezieën in de keuken ieder halfjaar grondig schoon te maken. Dit kun je doen door een emmer te vullen met warm water en schoonmaakazijn. Pak vervolgens twee washandjes, maak deze nat in de emmer, wring ze goed uit en doe er een om elke hand. Je kunt de jaloezie nu in een schuivende beweging schoonmaken. 

Let op: wees altijd voorzichtig bij het schoonmaken van de jaloezieën. De ladderbanden of ladderkoorden kunnen kwetsbaar zijn. Pak ook de lamellen voorzichtig beet om eventuele schade te voorkomen.

Op deze pagina adviseren wij je hoe je het best jouw jaloezieën kunt schoonmaken. Wij zijn echter niet verantwoordelijk en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld, direct noch indirect, voor enige schade veroorzaakt door of gerelateerd aan het schoonmaken van je jaloezieën.