Onderzoek naar het isoleren van het huis

De stijgende gasprijzen, klimaatcrisis en de energieslurpende wintermaanden zijn je vast niet onbekend gebleven. We betalen steeds meer om er warm bij te kunnen zitten tijdens de koudere periodes in het jaar. Zijn er dan geen oplossingen? Zeker wel. We zijn bijna genoodzaakt om te verduurzamen. Daarom hebben wij de verduurzaming van de huizen van Nederlanders onderzocht. Welke acties ondernemen huizenbezitters om een huis zo duurzaam mogelijk te maken? Dit zal namelijk op de termijn niet alleen beter zijn voor het klimaat, maar vooral ook voor je portemonnee.

Klimaatwet maakt isoleren noodzakelijk

We kunnen bijna niet meer om de verduurzaming heen. Er is namelijk een klimaatwet die stelt dat in 2050 alle 7 miljoen huizen in Nederland hernieuwbare warmte én energie moeten gebruiken.Om dit te kunnen realiseren is verduurzaming een must. Naast het reduceren van uitstoot wordt er ook op andere manieren gekeken hoe we de wereld een stukje duurzamer kunnen maken. Daar kun je meer in bijdragen dan je misschien denkt!

Onderzoek naar verduurzaming huizen

Daarom hebben wij onderzoek gedaan naar hoe men in Nederland hun huis verduurzaamt.Er is aan Nederlandse huiseigenaren gevraagd of zij hun huis al geïsoleerd hebben, of ze hier voor openstaan of dat ze zich helemaal niet bezighouden met het isoleren van hun woning. Wat voor drijfveren hebben de deelnemers van het onderzoek voor het wel of niet verduurzamen van hun woning?

Isolatie

Uit het onderzoek zijn een aantal interessante resultaten naar voren gekomen. Er is namelijk gebleken dat meer dan een kwart van alle Nederlandse huiseigenaren hun huis geïsoleerd heeft. De belangrijkste reden hiervoor is de verbetering van comfort en de besparing die je er op termijn mee doet. Het isoleren van je huis kun je op veel verschillende manieren doen. De meest voor de hand liggende optie is het isoleren van de spouwmuren en het dak. Daarnaast is het ook zeker mogelijk om met raambekleding te isoleren. Lees voor meer informatie hierover de blog over isoleren met raambekleding.

Zonnepanelen

Naast de isolatie van de huizen heeft ook 19% van de Nederlanders aangegeven dat zij zonnepanelen op het dak van hun huis hebben laten plaatsen. Ook hiervoor werd voornamelijk de reden gegeven dat deze zonnepanelen een besparing voor de toekomst betekenen. Wat opvallend is, is dat er door de woningeigenaren weinig aangegeven wordt de verduurzaming ook voor het milieu te doen. Het duurzame energiesysteem wat de overheid in 2050 bereikt wil hebben, is doorgaans niet de belangrijkste drijfveer voor het verduurzamen van een huis.

Isoleren voor één op de drie huiseigenaren te duur

Wellicht is de meest confronterende conclusie dat 34% van de huiseigenaren die nog niet aan verduurzaming van de woning doet wel aangeeft te willen isoleren, maar dit kostentechnisch niet kan opbrengen. Voor dit deel van de huiseigenaren is het simpelweg te duur om hun huis te verduurzamen. Er kan weliswaar een subsidie aangevraagd worden voor het isoleren van je koophuis, maar de drempel is voor sommige huishoudens alsnog te hoog. 17% van de huiseigenaren geeft aan helemaal niet te willen isoleren. Hier zijn een aantal redenen voor: Een groot deel van de huiseigenaren weet niet hoe lang zij nog in hun huis blijven wonen en vinden het daarom zonde om te investeren in de verduurzaming van hun huis. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om mensen op leeftijd. Ook heeft men zich nog niet voldoende verdiept in de verduurzaming van huizen om hier nu mee aan de slag te gaan.

Isoleren met raambekleding

Isoleren hoeft helemaal niet zo heel duur te zijn. Met raambekleding kan je namelijk ook al een deel van je huis isoleren. In een eerdere blog over isoleren met raambekleding geven wij vier tips over hoe je je woning kunt isoleren met raambekleding. Enkele soorten raambekleding hebben een hoge isolerende werking. Dit zijn duette shades, gordijnen, cassette rolgordijnen en shutters.

isolerende raambekleding

Heb je nog vragen over het isoleren van je woning met raambekleding of wil je graag advies over welke raambekleding het meest geschikt is voor jouw woning? Neem gerust contact met ons op!