Energie besparen met isolerende raambekleding

Het isoleren van je huis relevanter dan ooit. Bij isoleren denk je vaak aan grote projecten spouwmuren en dakisolatie, maar ook met de juiste raambekleding valt er veel winst te halen. Benieuwd hoe je met raambekleding energie kunt besparen? Lees dan onze vier tips.

Populaire isolerende raambekleding

duette shades gordijnen cassette rolgordijnen

1. Doe de raambekleding ’s avonds dicht

De meeste huizen tegenwoordig zijn voorzien van dubbel glas. Dit betekent echter niet dat er geen warmte meer verloren gaat via deze ramen. Er blijkt namelijk nog altijd zo’n 20% van de warmte in huis verloren te gaan. ’s Avonds kun je dit deels tegengaan door de raambekleding volledig te sluiten. De raambekleding vormt een extra isolerende laag voor het raam en zorgt er dus voor dat er meer warmte in huis blijft.

2. Kies voor goed passende raambekleding

Wanneer je raambekleding goed aansluit op het raam en er dus vrijwel geen kieren zijn, blijft de koude lucht tussen het raam en de raambekleding hangen. Hoe beter de raambekleding dus aansluit, hoe minder koude lucht er via het raam de kamer in komt. Door raambekleding op maat te laten maken ga je deze tochtkieren dus grotendeels tegen.

3. Hang je raambekleding tactisch op

Zorg ervoor dat je jouw raambekleding niet over een radiator heen hangt. De warme lucht die uit zo’n radiator komt stijgt namelijk op. Wanneer je hier een gordijn overheen hangt, zal de warme lucht achter het gordijn blijven hangen. Houd bij het kiezen van raambekleding dus altijd rekening met de radiatoren in huis.

4. Kies voor isolerende raambekleding

Niet alle raambekleding heeft dezelfde isolerende werking. Zo is een transparante stof een stuk minder isolerend dan een dikkere verduisterende stof.

Duette Shades

Qua isolatiewaarde staan Duette Shades stipt op nummer één. Een Duette (of Dupli Shade) is een dubbel plisségordijn en bestaat uit twee stoflagen. Hierdoor ontstaat er in het midden een honingraatstructuur met tunnels waar lucht tussen zit. Deze luchtlaag geeft het product een extra isolerende werking.

duette shades honingraad  duette shades

Gordijnen

Verduisterende of gevoerde gordijnen hebben de hoogste isolatiewaarde van alle gordijnen. De dikke verduisterende stof of de dubbele stoflaag bij gevoerde gordijnen laat weinig koude lucht door. De gordijnen dienen dan uiteraard wel volledig gesloten te worden. Naast een isolerende werking hebben gordijnen ook een geluidswerende werking. Ze verbeteren hiermee de akoestiek in huis.

 isolerend gordijn woonkamer  gordijn isolerend slaapkamer

Cassette Rolgordijnen

Ook bij rolgordijnen geldt hoe minder transparant de stof, hoe hoger de isolatiewaarde. Het stof van een verduisterend rolgordijn is dikker en dus extra isolerend. De cassette en zijgeleiding van het rolgordijn zorgen er niet alleen voor dat de ruimte goed verduisterd is, maar ook dat er geen koude lucht naar binnen komt.

  rolgordijn cassette isolerend slaapkamer  cassette rolgordijn met zijgeleiding

Shutters

Ook shutters hebben een hoge isolerende werking. Doordat schutters in een frame gemonteerd worden, sluiten deze perfect aan op je raam en heb je geen last van tochtkieren. Houten shutters kunnen in bijzondere vormen worden gemaakt, waardoor shutters dus ook op schuine ramen goed passen. Door de lamellen te kantelen houd je de koude lucht buiten de kamer.

shutters speciale vorm  shutters badkamer

Meer weten over isolerende raambekleding? Of benieuwd welke raambekleding er geschikt is voor jouw ramen? Kom dan langs in onze winkel, plan een advies aan huis afspraak of neem telefonisch contact met ons op. Wij voorzien je graag van passend advies!